Ons verhaalChristophe en Griet Decaigny Brille

Het Klein Gistelgoed

Het Klein Gistelgoed is een gespecialiseerd varkensbedrijf uit Emelgem-Izegem met jaren lange ervaring. Kwaliteit wordt er steeds hoog in het vaandel gedragen.

Onze missie.

Vanuit onze passie voor varkens, willen we varkensvlees produceren met een hoge kwaliteit voor de lokale markt, met een afzet zoveel mogelijk in eigen handen. Kwaliteit, betrouwbaarheid en zelfstandigheid zijn daarbij de kernwaarden.

Het verleden.

Het bedrijf wordt sinds de jaren 20 van de vorige eeuw uitgebaat door de familie Decaigny. Tot het eind van de van de jaren 70 was het een typisch gemengd bedrijf met varkens, koeien en akkerbouw. Na de overname van het bedrijf in 1978 door mijn vader Luc Decaigny startte de specialisatie in de varkenshouderij. Het bedrijf werd uitgebouwd en omvatte 200 zeugen en 1200 vleesvarkens.

Van bij het begin was het de bedoeling om zo onafhankelijk mogelijk te werken. Zo werd voorzien in de eigen opfok van de zeugen, waardoor alle dieren op het bedrijf aanwezig ook op het bedrijf geboren zijn. Later is de eigen voederwinning erbij gekomen. Halfweg de jaren 80 werd gestart met het vervoederen van eigen geteelde maïs. In het begin was dit experimenteel, maar al snel groeide dit uit tot een vast gegeven.

Sinds 2004 baten ik, Christophe Decaigny, en mijn vrouw Griet Brille het bedrijf uit. De ingeslagen weg van een zo groot mogelijk onafhankelijkheid werd doorgetrokken. De eigen opfok van zeugen blijft bestaan en de eigen voederwinning werd nog verder uitgebouwd, met naast maïs ook nog gerst en tarwe. We moderniseerden het bedrijf in 2010 en groeiden naar een bedrijf met 350 zeugen en 1000 vleesvarkens.

Het heden.

Met de crisis in de varkenssector is ons duidelijk geworden dat er nog een deel van de onafhankelijkheid moest gerealiseerd worden. Voor de verkoop van onze varkens waren we nog te veel afhankelijk van een wispelturige markt. Daarom zijn we eind 2014 begonnen met de verkoop van varkensvlees op de boerderij.

Om ons meer te kunnen bezig houden met de eigen verkoop, beslisten we eind 2015 om onze productie af te bouwen. Dat ging samen met een omschakeling van het managementsysteem van de zeugen. Door die verandering is de arbeidsbehoefte bij de varkens kleiner en beter verdeeld in de tijd. Bijkomend voordeel is dat de biggen in dit systeem een week langer bij de zeug kunnen blijven. Wat beter is voor de diergezondheid en het welzijn. Beter voor boer en beest dus.

Inmiddels is er in het gezin ook uitbreiding gekomen. Arne (2008) en Lotte (2010) zijn onze twee kinderen.

Christophe, zaakvoerder

Openingsuren

Bestellen kan telefonisch of via onze webshop!
Van zodra de levering beschikbaar is wordt u door ons op de hoogte gebracht.

LiggingContacteer ons

Info

Klein Gistelgoed is gelegen in de Haaipanderstraat 87 te 8870 Izegem. U kan ons telefonisch contacteren op het het nummer 0474 69 32 94 of via fax op het nummer 051 69 39 29? Heeft u een vraag of wenst u meer te weten te komen over ons varkensvlees dan kan dit ook door bijhorend formulier in te vullen.
Wij beantwoorden uw mail zo spoedig mogelijk.

Adres

Klein Gistelgoed
Haaipanderstraat 87
BE 8870 Izegem